یادداشت های ویژه
- دکتر اصنافی، کتابدارم و دستم چون ابر بارانی است
- دکتر زینالعابدینی، آرامش اطلاعاتی
- دکتر هادی نیلفروشان، برنامه ریزی راهبردی در دانشگاه
- مرکز نشر دانشگاهی، روز ملی چاپ
- تقویت مهارتهای آموزشی اساتید
- دکترعباس احمدوند؛ امام حسین (ع) ما را متحد می سازد
- دکترحاجی ربیعی به مناسبت شهادت حضرت زین العابدین
- دکترحسینی به مناسبت هفته تربیت بدنی
- محمد مهدی رضائی، مظهر علم پروردگار
- دکترکنی؛ به مناسبت روز سنگواره
- دکتر رحیم دهقان،اربعین حسینی
- دکتر رضایی،دوری به تن، لیک از دلم، اندر دل تو روزنی است
- دکتر محسن حاجی زین العابدینی،هفته کتاب
- دکتر ویدا وردودی مفید،روز جهانی دیابت
- سعید نظری؛ افسردگی ورزشها و تمرین های ورزشی می توانند کمک کننده باشند
- دکتر زهیر صیامیان،هفته وقف
- دکتر مسعود حاجی ربیع،شهادت امام حسن مجتبی (ع)
- دکتر رضایی،سالروز شهادت امام رضا (ع)
- دکتر قاسم درزی،شهادت امام حسن مجتبی (ع)
- دکتر ویدا ودودی،روز جهانی ایدز
- دکتر غلامحسین اسدی، روز حسابدار
- سهیلا خواجه، میلاد پیامبر رحمت (ص)
- دکتر رحیم دهقان؛ روز وحدت حوزه و دانشگاه
- علی صدیقی پاشاکی؛ روز وحدت حوزه و دانشگاه
- دکتراسماعیلپور، آیین باستانی شب یلدا
- دکتر جاویدروزی، روز ایمنی در برابر زلزله
- دکتر رافیک باغومیان، ولادت حضرت مسیح (ع)
- دکتر محمدمهدی رضایی،ولادت امام حسن عسگری (ع)
- آقای صدیقی، وفات حضرت فاطمه معصومه (س)
- دکتررضایی، روزهای امتحان پایان نیم سال
- آیت الله محقق داماد، امتحانات پایان نیم سال
- دکتر طباطبایی؛ضایعه تأسف بار جان باختن دریانوردان
- دکترطباطبایی؛ زادروز حکیم ابوالقاسم فردوسی
- دکتر مسعود حاج ربیع؛ میلاد حضرت زینب کبری (س)
- حجت الاسلام صدیقی پاشاکی؛ شهادت حضرت فاطمه الزهرا (س)
- دکتر قباد منصوربخت،ایام هه فجر انقلاب اسلامی
- دکتر فاطمه باقریان،کاربردتعامل بین فهمیدن و عواطف
چرا و چگونه برنامه ریزی راهبردی در دانشگاه نقش ایفا می کند؟
دکتر هادی نیلفروشان، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری

چند روز قبل در خبرها آمده بود که سیاست گذاران آموزش عالی مصوب کرده اند که تا چند سال آینده 75000 دانشجوی خارجی در دانشگاههای کشور مشغول به تحصیل شوند. موج جدید جهانی شدن یکی از دهها موج سهمگینی است که نظام آموزش عالی و دانشگاههای ما و دهها کشور دیگر را با این تردید مواجه ساخته است که به راستی ظرفیت های واقعی و توانمندیهای عینی دانشگاهها تا کجا هستند و این نهاد تا کجا تاب تحمل بر عهده گرفتن آمال و آرزوها و منویات سیاستگذاران را می تواند بر دوش بکشد. به طور معمول در این جور مواقع باید به سراغ برنامه ریزی راهبردی رفت. برنامهریزی راهبردی ابزاری کلیدی برای اتخاذ یک رویکرد عقلانی تر و نظام یافته تر به چالشها و بحرانهایی است که دانشگاهها در مسیر خود از فعالیتهای روزمره گرفته تا تلاش برای تحقق چشم اندازهای بلند به آن نیازمندند.
البته این هم یک واقعیت است که دانشگاهیان عموما به برنامه ریزی راهبردی خوشبین نیستند و آن را با فرهنگ و سنت های آکادمیک همخوان و همراستا نمیبینند. ولی نکته اینجا است که ریشه بسیاری از این ذهنیت های مخدوش به استفاده از روش های نادرست برای تدوین برنامه راهبردی دانشگاهها باز میگردد. اگر بتوان برنامه راهبردی دانشگاه را با یک روش مناسب تدوین کرد، هم با نیازها و رفتارهای دانشگاهیان تلائم مییابد و هم واقعا میتواند محملی برای تحقق بسیاری از رویاها و افقهای دست نایافته باشد.
ریشه برنامهریزی راهبردی در دنیای کسبوکار است ( و البته فعالان دنیای کسبوکار هم این مفهوم را از ادبیات جنگها و نبردها به امانت گرفتهاند)، اما حتما میتوان مفاهیم و مدلهای این حوزه را متناسب با واقعیتها، شرایط و الزامات دانشگاهها ممزوج ساخت و از این ابزار برای شناسایی اهداف و مسیرهای ممکن برای دانشگاهها استفاده نمود. در واقع بین آنچه که برنامهریزی راهبردی در سطح کسبوکارها و مشاغل است با آنچه ذیل این معنا در دانشگاهها اتفاق میافتد، دو تفاوت عمده وجود دارد:
نخست اینکه دانشگاهها- علیرغم موجی که این روزها به راه افتاده و آنها را به داشتن منابع متنوع درآمدی و کیفیت و پایداری فعالیتهایشان فرا میخواند- نظام ارزشیای دارند که کاملا مبتنی بر سرمایهگذاری بلندمدت بر تعلیم و تربیت نیروی انسانی و تولید و بسط دانش در جامعه است. این درست خلاف نگاهی است که کسبوکارها به برنامه ریزی راهبردی دارند که در ذیل آن عمدتا به نتایج کوتاه مدت، تجاری و مالی فعالیتهای خودشان میپردازند. براین اساس، هر برنامهریزی راهبردی که بتواند ماهیت نوآوریها و فعالیتهای دانشگاهی را بیشتر درک نموده و از تمرکز صرف بر عملکردهای مالی کوتاه مدت فاصله بگیرد، شانس بیشتری برای ماندن و نقشآفرینی مثبت در نظام حکمرانی دانشگاهها ایفا میکند.
تفاوت دوم و شاید مهمتر برنامه ریزی راهبردی در دو بافتار دانشگاه و کسبوکار این است که در کسبوکارها عموما ماهیت فرایند برنامهریزی راهبردی از بالا به پایین است، اما ماهیت دانشگاه ایجاب میکند تا جهتگیریها و تصمیمات در یک ساختار مشارکتی و مسطح گرفته شوند تا بین همه ذینفعان وفاق حاصل شود و این اطمینان حاصل شده باشد که همگی در این فرآیند مشارکت داشته و بالتبع به نتایج آن نیز ملتزم هستند. این کار ممکن است فرآیند برنامه ریزی راهبردی را برای دانشگاه سخت، گران و طولانی کند، ولی حتما زمینه به ثمر نشستن آن را بیشتر فراهم میآورد.
به هر حال، برنامه ریزی راهبردی برای دانشگاهها یک الزام است. برای اثبات این نکته هم دلایل علمی وجود دارد و هم شواهد تجربی بسیاری وجود دارند که نشان میدهند چگونه با یک برنامهریزی درست میتوان ظرف 10 سال دانشگاهی تاسیس کرد که در رتبهبندیهای جهانی جا باز کند و بسیاری از دانشگاههای قدیمی را پشت سر بگذارد. شاید بتوان گفت که فهم دقیق مدیریت و اساتید دانشگاه از ظرفیتها و توانمندیهای سند برنامهریزی راهبردی، و اصول و قواعد تهیه آن، جدیترین نقش را در موفقیت این فرآیند ایفا می کند.